Moj osvrt

Servisom i vlastitom izradom zvučnika i pojačala bavim se već više od 20 godina. Naslušao sam se svakojakih primjedbi punih oprečnih mišljenja, nelogočnosti i kontradiktornosti. Nakon sve bogatijeg iskustva, shvatio sam da samo želim dobar zvuk, ispravne i pouzdane uređaje kojih na svjetskom tržištu ima mnogo, ali bez jamstva da pružaju ono za što su nahvaljeni. Laboratorijaka ispitivanja, medijski testovi, te česta reklamiranja ne mogu izmjeriti moj osobni doživljaj. Učeći na tuđim konstrukcijskim greškama,  pokušao sam smanjivati i izbjegavati svoje.

Nije jednostavno doći do vrhunskih uređaja i uspoređivati svoje sa njihovim. Ime, cijena i komfor pojedinih uređaja često dovode do subjektivnog mišljenja. Od mnogih polemika zaboravili smo slušati muziku i dobar zvuk, počeli smo pričati o nečemu što nema veze sa zvukom.

Postoje vrhunski uređaji, ali ni jedan nema epitet najboljeg. Vrlo se lako priviknemo na određenu kvalitetu,  jer si bolju ne možemo priuštiti, no i brzo shvatimo da od boljeg uvijek ima još bolje. Mnogi ljudi ne odlaze na koncerte, ne slušaju izvorne instrumente i nemaju referencu u zvuku. Muzikalnost mi je postala prioritetnija od linearnosti zvuka. Bez čvrstih dokaza, verbalno me nitko nije uspio uvjeriti u suprotno. U popravcima, poboljšanjima postojećih uređaja i izradi vlastitih shvatio sam da se mogu postići vrlo zavidni rezultati.

Zvučne kutije u tom hi-fi lancu su najčešće i najslabija karika. Trebalo je postići univerzalnost u vrsti glazbe. To nije jednostavno, ali je moguće. Lijepo je čuti od vlasnika uređaja prestižnih marki kako ovo što ja radim zvuči bolje od njihovog zvuka koji imaju u svom domu.

Digitalna reprodukcija zvuka, sve jeftiniji ali i lošiji uređaji koji se više ne isplate čak ni popravljati zamijenili su analogan zvuk bez daljinskog upravljača. Nostalgija je postala skupa i sve manje dostupna široj masi, no neki od nas se još uvijek nedaju i dokle god imam istomišljenike bavit ću se ovim poslom i uživati u dobrom zvuku.

                                                                                                                              MAK